USR cere închiderea depozitului de deșeuri Glina, o sursă de poluare pentru bucureșteni și ilfoveni
Groapa de gunoi de la Glina este o sursă majoră de poluare pentru locuitorii din zonă și o sfidare a legilor de mediu din partea operatorului. Deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, solicită din nou Agenției Naționale pentru Protecția Mediului să nu reautorizeze funcționarea depozitului.
Depozitul de deșeuri nu respectă distanța minimă legală față de locuințele oamenilor. Locuitorii din aceste zone suferă de mai mulţi ani din cauza disconfortului olfactiv şi a poluării cauzate de depozitul pentru deșeuri nepericuloase Glina, calitatea vieții fiindu-le puternic afectată. Aceștia susțin că mirosul persistent provenit de la depozit este extrem de greu de suportat, în special vara.
Ani la rândul, în ciuda numeroaselor sesizări, autorităţile au evitat asumarea responsabilității, declinându-și competenţa, iar problemele s-au agravat. În 2016, la depozitul din Glina au avut loc 3 incendii devastatoare. Fumul toxic s-a întins pe o suprafață de 6000 mp, afectând populația din zonă. Un alt incendiu a izbucnit și în iulie 2017, în apropierea caselor de locuit, la o distanță de aproximativ 100 metri de comunitatea locală.
Nu e prima dată când deputatul Cornel Zainea atrage atenția asupra acestor probleme grave de mediu de la Glina. Autoritățile admit problemele, dar și faptul că sunt depășite de situație, reacția lor limitându-se la a amenda operatorul. USR cere închiderea celulei nr. 1 în totalitate și a celulei nr. 2 secțiunile 1-5 și să nu se aprobe nicio extindere a celulelor sau orice construcție a unei celule noi.
Deputatul Cornel Zainea a efectuat o vizită la sediul APM Ilfov pentru a studia documentația depusă de S.C. ECOREC S.A. în vederea obținerii unei noi Autorizații Integrate de Mediu. În urma studierii documentației, deputatul a constatat că nu există un studiu amănunțit realizat de Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov cu privire la impactul activității depozitului de deșeuri asupra sănătății riveranilor, studiu care să stea la baza deciziei de autorizare a funcționării depozitului.
“Este inadmisibil ca oamenii să sufere și să se îmbolnăvească din cauza incompetenței autorităților de a gestiona și de a închide acest depozit de deșeuri. De aceea, consider că este justificată nemulțumirea și revolta cetățenilor față de modul în care autoritățile responsabile gestionează această situație, cu ignorarea dreptului constituțional la un mediu sănătos, neluând în considerare opiniile lor și punându-le astfel viața în pericol”, a declarat deputatul Cornel Zainea.
Depozitul pentru deșeuri nepericuloase Glina funcționează ilegal de aproape doi ani de zile, Autorizația Integrată de Mediu expirând la data de 01.06.2017. Astfel, a fost încălcată atât obligația de a deține o Autorizație Integrată de Mediu, cât și decizia Gărzii Naționale de Mediu de a-i suspenda activitatea până la obţinerea unui nou act de reglementare.
Solicitarea de a sista activitatea depozitului de deșeuri și de a realiza un studiu de impact al activității acestuia asupra sănătății cetățenilor se constituie într-o interpelare care a fost transmisă Ministerului Mediului de către deputatul Cornel Zainea.
Recommended Posts
4 ani în USR, cartea
24 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
În sfârșit, aveai cu cine! Cartea
20 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
Lansare de carte – 4 ani în USR
04 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri