Am votat pentru evaluarea impactului investițiilor asupra mediului

Săptămâna aceasta a fost aprobată legea pentru transpunerea Directivei EIA privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului. După tergiversări de patru ani, România și-a asumat în sfârșit obligațiile ce îi revin în calitate de stat membru UE privind utilizarea durabilă a resurselor.

Este timpul ca și la noi să reașezăm prioritățile în ordinea firească și să protejăm mediul față de eventuale dezastre și dezechilibre produse de o exloatare fără discernământ naturii. Pe scurt, această lege prevede că proiectele publice și private cu potențiale efecte negative asupra mediului vor fi aprobate numai după o evaluare riguroasă a acestor efecte, astfel încât să se evite deteriorarea biodiversității și climei.

Bineînțeles, interesele economice cărora le sunt aserviți îi fac pe unii politicieni să nu considere importantă această prevedere. Pe ei nu îi îngrijorează posibilitatea repetării unor tragedii ca cea din 1971 de la Certej, Hunedoara, când iazul de decantare al exploatării miniere a cedat, acoperind cu steril acid o suprafață cuo rază de 5 km, provocând moartea a 89 de oameni. Astăzi, o altă companie minieră investește la Certej într-un nou „El-Dorado”.

Roșia Montană este un alt caz deja cunoscut de toată lumea. Acolo, din fericire, societatea civilă a intervenit la timp. Dar, avem nevoie de legi mai bune.

Pentru unii politicieni, însă, viața oamenilor și mediul înconjurător nu valorează cât milioanele de dolari fluturate de diverși așa-ziși investitori.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *