Cornel Zainea: Ministerul Sănătății admite problema poluării cu hidrogen sulfurat din zona gropilor de gunoi, dar nu ia măsuri

Cornel Zainea: Ministerul Sănătății admite problema poluării cu hidrogen sulfurat din zona gropilor de gunoi, dar nu ia măsuri

Ministerul Sănătății admite că poluarea cu hidrogen sulfurat de la gropile de gunoi afectează populația, dar nu ia măsuri pentru a rezolva această problemă de sănătate publică.

Deputatul USR Cornel Zainea a transmis o interpelare ministrului Sănătății Florian Bodog cu privire la efectele expunerii la valori ridicate de hidrogen sulfurat (H2S) asupra populației, în contextul în care un raport recent al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului arată că locuitorii zonei de nord-vest a Capitalei sunt expuși la concentrații ridicate ale hidrogenului sulfurat și chiar depășiri ale limitei maxime.

Potrivit răspunsului Ministerului Sănătății, ”hidrogenul sulfurat este un asfixiant având efect de blocare a centrului respirator și, secundar, de formare a unui complex cu hemoglobina”. De asemenea, apar efecte iritante la nivelul conjunctivelor și mucoasei respiratorii prin mirosul neplăcut, precum și efecte nespecifice de tip neuropsihic. Expunerea repetată duce la scăderea calității vieții, se mai arată în răspuns.

În România, concentrațiile maxim admise de hidrogen sulfurat în aerul ambiant sunt de 0,015 mg/m3 aer (concentrație medie pentru 30 de minute) și de 0,008 mg/m3 aer (concentrație medie pentru 24 de ore). Acestea au fost depășite în nord-vestul capitalei în mai multe puncte de prelevare: benzinăria Mol Chitila, gara Chiajna, stadion Chiajna, șoseaua Chitilei 423 – lângă Holcim și Popas Rândunica, comuna Chiajna.

Raportul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care a monitorizat calitatea aerului în zona de influență a depozitelor de deșeuri Iridex Group și Glina arată că dintr-un total de 828 de determinări efectuate în perioada 31.07.2017 – 11.08.2017 în șapte puncte de prelevare din nord-vestul Capitalei, au fost înregistrate 92 de depășiri ale concentrațiilor maxim admise de H2S. Disconfortul creat de hidrogenul sulfurat în zonele de influență ale depozitelor de deșeuri se simte de la cele mai mici concentrații, prin mirosul specific.

În răspunsul la interpelare, Ministrul Sănătății susține că autoritățile locale trebuie să identifice posibilele surse de H2S și identificarea sursei generatoare prin oprirea temporară a activității fiecăreia pe rând până la găsirea cauzei. După care trebuie luate măsuri tehnice și administrative pentru reducerea și chiar eliminarea emisiilor.

„Această problemă a poluării aerului mi-a fost semnalată de foarte mulți locuitori din zona din apropierea gropii de gunoi din nord-vestul Bucureștiului. Se vede foarte clar lipsa de perspectivă a autorităților, care au continuat să reautorizeze depozitul deși acesta se află într-o zonă cu o dezvoltare imobiliară explozivă. Trebuie căutate cât mai repede metode de stimulare a colectării selective pentru a diminua cantitatea deșeurilor depozitate, una dintre ele fiind taxa pentru depozitarea deșeurilor. De asemenea, Ministerul Sănătății trebuie să rezolve această problemă de sănătate publică”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

Depozitarea deșeurilor la groapă este o soluție depășită din toate punctele de vedere și reprezintă un pericol pentru sănătatea populației, precum și un risc pentru mediu. USR susține introducerea taxei la groapă pentru descurajarea aruncării deșeurilor la gropile de gunoi și îmbunătățirea sistemelor de colectare selectivă și reciclare pentru a evita poluarea mediului.

Link articol original

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *