Inițiativă legislativă pentru combaterea ambroziei

Inițiativă legislativă pentru combaterea ambroziei

Astăzi am depus un proiect de lege pentru combaterea ambroziei, care să înlocuiască legea existentă

Este un proiect la care am lucrat împreună cu colegii mei Allen Coliban, George Marussi și Nicu Fălcoi, după ce am analizat cum s-a implementat până acum legea existentă. În Ilfov, anul trecut, am verificat fiecare pas pe care trebuiau să-l facă instituțiile – dacă l-au făcut, cu ce rezultat, ce dificultăți au întâmpinat. Am constatat că în multe locuri legea nu fusese aplicată, însă acolo unde s-a aplicat, ea nu a oferit toate instrumentele necesare. Astfel, am venit cu un nou proiect care să simplifice lucrurile, să mute responsabilitatea la nivel local și am dispus sancțiuni pentru ca legea să fie și aplicată. Iată care sunt principalele propuneri:

1. Distrugerea ambroziei va fi de acum garantată de lege, pentru că am pus această responsabilitate în sarcina primăriilor. Dacă deținătorii nu le vor curăța, va interveni primăria pe cheltuiala celui din urmă.

2. Anul trecut multe primării au declarat că nu există terenuri cu ambrozie pe teritoriul lor, fiind contrazise ulterior. Conform proiectului nostru, acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că am prevăzut sancțiuni pentru fiecare nerespectare a obligațiilor, nu doar de către deținători, ci și de către instituțiile responsabile.  Mai mult, de acum oamenii ar putea sesiza prezența ambroziei și toate terenurile ar fi disponibile publicului pe o hartă online.

3. Conform legii actuale, o comisie mixtă constituită la nivel de județ era responsabilă cu controlul terenurilor infestate și cu aplicarea sancțiunilor. În Ilfov, comisia nu a avut timp să verifice toate cele aproape 1000 de terenuri. Astfel, pentru că nu le-a verificat, nu a aplicat nicio amendă și multe terenuri au rămas în continuare pline de ambrozie până în luna septembrie. De aceea propunem ca aceste controale să se facă la nivel local, permanent, și nu de o comisie subdimensionată care nu are timp să se deplaseze peste tot.

Acest proiect este pentru cei 500.000 de alergici. Și apoi pentru cele 6 milioane de oameni expuși la polen, care riscă la rândul lor să devină alergici după expunere prelungită.

Știm că multe din propunerile noastre sunt de bun simț și ar fi trebuit făcute de deținători sau de primării fără să fie obligați de lege. Dar nu trăim în această lume ideală. De aceea, proiectul nostru trebuie să devină lege.

Comunicatul de presă poate fi consultat aici

Proiectul de lege poate fi consultat aici

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *