Cum se scrie o lege în Parlament

Cum se scrie o lege în Parlament

Zet deschide porțile Parlamentului. Episodul 1. Cum se scrie o lege.

Motto: “Nicio putere de pe pământ nu poate opri ideea al cărei timp a sosit”. – Victor Hugo

Am primit multe mesaje de la voi în care mă întrebați ce poate face un parlamentar independent.

Cea mai mare “putere” a unui parlamentar este aceea de a avea inițiativă legislativă. Asta înseamnă că poate scrie legi. Acest drept îl mai are Guvernul sau cetățenii, dacă se strâng în număr de 100.000 cu drept de vot. Așadar, faptul că aparține sau nu unui partid politic e irelevant.

Pentru scrierea unei legi, e nevoie de un jurist bun și de o dezbatere foarte amplă în societate. Orice parlamentar poate semna pentru a fi inițiator și a susține o lege nouă. Eu sunt de părere că oportunitatea unei legi trebuie validată întâi de societatea civilă dar și de specialiștii din acel domeniu. Și în acest pas e irelevant dacă parlamentarul aparține sau nu unui partid politic.

Odată scrisă și depusă legea, ea începe parcursul legislativ care e mai complicat. E important de precizat că pe tot acest drum, pot fi puse multe piedici politice. În Birourile Permanente ale celor două Camere sau în Comisiile Parlamentare care scriu raportul de adoptare sau respingere. În acest punct, e destul de important partidul din care fac parte inițiatorii legii, pentru că multe lucruri se “negociază” politic.

Exemple de astfel de negocieri:

  • Îți trec legea X dacă mă ajuți să trec legea Y
  • Nu trecem legea Z pentru că avem și noi o lege asemănătoare pe parcurs
  • Punem legea pe ordinea de zi dacă nu faceți scandal pe subiectul Ț

De multe ori intervin și lobbyurile agresive ale celor cu interes în domeniu, iar de alte ori Guvernul are puncte de vedere care pot fi în disonanță cu parlamentarii propriului partid (sau coaliție de guvernământ).

Apoi urmează votul în camera decizională. Aici nu e foarte mult de discutat, există mulți parlamentari independenți care au trecut legi, iar uneori e mai ușor să treci legi ca independent decât ca parlamentar de Opoziție.

Pare complicat? Chiar e, și e doar o parte din tablou. Extrem de multe legi rămân prin sertarele Parlamentului pur și simplu din lipsă de interes sau pentru că se lucrează prea puțin. Câte legi să dezbați în 2-3 ore de lucru pe săptămână?

Pentru un independent poate fi mai ușor să-și treacă legile inițiate, din simplul motiv că e ferit de lupta politică, de multe ori meschină, a partidelor.

#gândeșteindependent

#nutotei

Exemplu de parcurs al unei legi, cu toate piedicile și heirupurile posibile, realizată cu foștii colegi de la USR, dar pentru care am insistat cât de mult am putut să treacă:

Share

Comments

  1. Câți independenți au intrat în parlament candidând ca independenți începând cu 1990 și până acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *