Dezbatere inițiată de USR în Parlament: Comisia pentru Mediu va începe o anchetă parlamentară privind situația deșeurilor în România

Dezbatere inițiată de USR în Parlament: Comisia pentru Mediu va începe o anchetă parlamentară privind situația deșeurilor în România

Partidul Uniunea Salvați România a organizat, miercuri, în Parlament, o dezbatere cu tema ”Planul Național de Gestiune a Deșeurilor și taxa de depozitare – instrumente necesare evitării infringementului pe deșeuri în România”. Dezbaterea a fost condusă de senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei de Mediu a Senatului, care a anunțat începerea unei anchete parlamentare privind situația deșeurilor în România.

În cadrul dezbaterii, s-a discutat despre stadiul actual al Planului Național de Gestiune a Deșeurilor, concluzia principală fiind că responsabilitatea organizării activității de salubritate revine autorităților locale, în condițiile în care instrumentele disponibile la nivelul Ministerului Mediului sunt insuficiente pentru a se asigura de îndeplinirea țintelor de reciclare la nivel național.

”Cifrele prezentate de către autorități în cadrul dezbaterii sunt alarmante: 2 sisteme de management integrat al deșeurilor finalizate și 12 în pregătire, dintr-un total de 32, 68 de gropi de gunoi neconforme au ajuns la Curtea Europeană de Justiție, dintre care 6 fără vreo perspectivă de închidere. În acest context, vom demara o ancheta parlamentară a Comisiei pentru Mediu a Senatului, având ca obiect situația deșeurilor în România. Vom analiza principalele probleme din domeniu, atât din perspectiva infringementului, cât și a tuturor situațiilor care au un impact major asupra sănătății și a mediului”, a declarat senatorul USR Allen Coliban.

În cadrul dezbaterii, au fost discutate, de asemenea, argumentele pro și contra suspendării taxei de depozitare la groapă, iar deputatul USR Cornel Zainea a prezentat un policy brief care conține o parte din soluțiile pe care USR le propune pentru evitarea infringementului pe deșeuri. (Puteți consulta policy brief-ul în materialul atașat – USR Policy Brief 9)

”Taxa de depozitare este un instrument important de încurajare a reciclării. Modul populist în care PSD-ul a ales să elimine acest instrument vital pentru gestiunea eficientă a deșeurilor în țara noastră demonstrează lipsa de interes și de responsabilitate pentru stabilirea unei strategii în domeniu pe termen lung. USR atrage atenția că suspendarea acestei taxe va conduce la o nouă procedură de infringement, cu costuri imense ce vor fi suportate de către populație”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea.

Participanții la dezbatere au discutat și despre oportunitățile și costurile construirii unui incineratoar de deșeuri, concluzia fiind că incinerarea NU este reciclare și este necesară introducerea unei taxe de incinerare, care să acționeze ca un catalizator pentru atingerea țintelor de reciclare asumate de România.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, reprezentanți ai primăriilor de sector ale Capitalei, precum și firme implicate în domeniul gestionării deșeurilor- RomWaste Solutions, Coaliția pentru Economia Circulară, Iridex Group, Eco-Sud și Urban SA. De asemenea, la dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu – Asociația Planeta Verde, Ecotic, Eco-X, dar și reprezentanți ai presei.

Din partea comisiilor pentru Mediu din Parlament au fost prezenți Cornel Zainea, deputat USR și Liviu Mazilu, deputat PSD.

Comunicat publicat inițial pe www.usr.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *