Ilfovenii au dreptul să știe ce respiră – avem sau nu nevoie de mască de gaze?

Ilfovenii au dreptul să știe ce respiră – avem sau nu nevoie de mască de gaze?

În data de 1 noiembrie 2019 am transmis tuturor primăriilor din Ilfov o solicitare cu privire la monitorizarea calității aerului, prin care:

  1. Am solicitat să îmi comunice dacă în localitate există un sistem de monitorizare a calității aerului.
  2. Am solicitat ca acolo unde există un sistem de monitorizare a calității aerului să îmi transmită un raport cu valorile înregistrate de sistemul de monitorizare în perioada Ianuarie – Octombrie 2019.
  3. Acolo unde nu există un astfel de sistem de monitorizare, am propus inițierea și supunerea dezbaterii publice a unei Hotărâri de Consiliu Local pentru achiziționarea unui sistem integrat de monitorizare a calității aerului.
  4. Am solicitat instalarea unor stații/senzori de monitorizare atât în zonele cu trafic intens cât și în zonele liniștite precum parcuri sau păduri.

 

Solicitarea, trimisă în urma analizei Planului pentru calitatea aerului

Solicitarea a fost transmisă în urma unei analize a Planului de Menținere a Calității Aerului pentru județul Ilfov 2019-2023, finalizat la un an de la dezbaterea publică organizată de CJ Ilfov. În urma analizei am constatat că planul final nu prevede instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în toate comunele și orașele din județul Ilfov. Multe dintre acestea se confruntă cu mari probleme în ce privește calitatea aerului. Însă chiar și dacă nu se confruntă în prezent cu probleme de poluare, acesta nu este un motiv pentru a nu lua în calcul montarea unui sistem de monitorizare. Traficul de mașini care tranzitează comunele și orașele din județul Ilfov, precum și managementul defectuos al deșeurilor, sunt surse sigure de poluare. Vecinătatea cu Municipiul București, care se află deja în procedură de infringement, agravează și mai mult situația.

 

USR a măsurat calitatea aerului din resurse proprii

USR consideră că oamenii trebuie să știe ce aer respiră. De aceea, în contextul în care avem o rețea de monitorizare a calității aerului defectuoasă, USR a achiziționat mai mulți senzori de monitorizare a calității aerului, cu ajutorul cărora am măsurat pulberile fine din aer în decembrie 2018 și ianuarie 2019 în mai multe orașe din țară. De asemenea, în martie 2019 am măsurat calitatea aerului în comuna Chiajna din județul Ilfov, iar din 18 zile de măsurători am înregistrat 5 zile cu cantități de praf mult peste limita maximă acceptabilă!

 

Autoritățile locale trebuie să protejeze sănătatea umană și mediul înconjurător

Totuși, aceste acțiuni ar trebui să existe în toate localitățile prin inițiativa autorităților locale. Acestea din urmă au rolul de a proteja sănătatea umană și mediului înconjurător prin reglementarea măsurilor destinate menținerii calității aerului. Acestea, prin colaborarea cu autoritățile de mediu, nu trebuie să ia doar măsuri de corecție, ci și măsuri de prevenție. O astfel de măsură este instalarea unor sisteme de monitorizare a calității aerului, care sunt necesare pentru a determina nivelul de poluare a aerului și pentru a lua măsurile necesare acolo unde acestea se impun.

 

Cum au răspuns primăriile

Nicio primărie din cele 24 care au răspuns până acum nu au un sistem de monitorizare a calității aerului. Am constatat totuși o deschidere din partea unor primării la solicitarea mea, care au promis fie că vor achiziționa un sistem, fie că vor supune dezbaterii Consiliului Local propunerea mea. Însă în același timp solicitarea a fost întâmpinată cu sarcasm și reticență de către alte primării. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă Primăria Dragomirești-Vale, care, confirmând mirosul insuportabil provenit de la groapa Iridex, ne îndeamnă să folosim masca de gaze la traversarea comunei Chiajna. Mi-aș dori totuși ca reprezentanții acestor instituții să conștientizeze importanța protejării sănătății umane, care nu este posibilă fără protejarea mediului înconjurător și fără o monitorizare permanentă a stării acestuia.

 

Sinteza răspunsurilor

Nu au sistem de monitorizare a calității aerului: Afumați, Bragadiru, Moara Vlăsiei, Pantelimon, Brănești, Nuci, Domnești, Berceni, Dascălu, Jilava, Ciorogârla, Copăceni, Dobroești, Balotești, Dragomirești-Vale, Clinceni, Tunari, Petrăchioaia, Ciolpani, Grădiștea, Voluntari, Otopeni, Ștefăneștii de Jos.

Vor lua în calcul achiziționarea unui sistem de monitorizare a aerului: Afumați, Pantelimon, Glina, Nuci, Domnești, Berceni, Dascălu, Ciorogârla, Copăceni, Dobroești, Balotești, Tunari, Grădiștea, Voluntari (solicitarea a fost transmisă Departamentului de Achiziții Publice), Otopeni, Ștefăneștii de Jos.

Vor prevedea achiziționarea în bugetul pentru 2020: Chitila

Vor iniția o Hotărâre de Consiliu Local pentru achiziția unui sistem de monitorizare a calității aerului: Clinceni

Nu este necesară achiziționarea unui sistem de monitorizare a calității aerului: Moara Vlăsiei, Dragomirești-Vale

Nu este responsabilitatea primăriei: Jilava

*Primăriile care nu se regăsesc în nicio categorie nu au trimis încă un răspuns. Pe măsură ce voi primi noi răspunsuri, voi actualiza articolul.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *