Legea privind calitatea aerului

Legea privind calitatea aerului

Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România.  În luna iunie a anului curent, Comisia Europeană a atenționat România în legătură cu deficiențele semnificative în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului pe întregul său teritoriu. Acest avertisment vizează atât rețeaua de monitorizare a aglomerărilor urbane, cât și principalii poluanți – dioxidul de sulf, dioxidul de azot și oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon și ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul și hidrocarburile aromatice policiclice.

Împreună cu colegul meu, Dan Rădulescu, am propus o iniţiativă legislativă vizând modificarea şi completarea Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, de care vor beneficia toți cetățenii care trăiesc în localități afectate de mari poluatori industriali.

Am propus astfel ca săvârşirea a trei contravenţii grave de mediu într-o anumită perioadă de timp să conducă la suspendarea activităţii agenţilor poluatori de către autorităţile competente, până la certificarea soluţionării problemei.

De exemplu, luând ca referinţă doar judeţul Prahova, deşi s-au aplicat în mod repetat sancţiuni contravenţionale pentru Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, Petrom-Petrobrazi S.A. Brazi şi OMV Petrom, în conformitate cu Legea nr. 278/2013, OUG nr. 195/2005 şi Legea nr. 104/2011, iar amenzile pentru recidivă cresc exponenţial, agenţii poluatori optează pentru plata amenzilor contravenţionale şi revenirea neîngrădită la vechile practici. Municipiul Ploiești rămâne astfel unul dintre orașele cu cea mai scăzută calitate a aerului din România, potrivit Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.

În acest timp, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, numărul deceselor cauzate de tumori maligne şi de tumori respiratorii a crescut în ultimii ani în Prahova şi în Ploieşti. Acest tip de genocid împotriva cetățenilor României trebuie să înceteze!

Proiectul de lege este în acest moment în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *