Am prezentat la RFI pachetul de legi „Apă”

Săptămâna aceasta am fost invitat la emisiunea Planeta Verde de la RFI România să vorbesc despre pachetul de legi „Apă”. Este vorba de două inițiative legislative propuse împreună cu senatorul Allen Coliban pentru creșterea accesului la apă potabilă de calitate.

Un român consumă, în medie, 74 de litri de apă de la robinet pe zi, România fiind printre statele cu cel mai mic consum – media europeană este de 120 de litri pe zi. Aceasta se datorează în special încrederii scăzute în calitatea apei din rețeaua publică. În unele localități, precum Buftea, apa are o calitate atât de slabă, încât oamenii au ieșit chiar în stradă, să protesteze.

În același timp, consumul de apă îmbuteliată a crescut cu peste 20 de litri în ultimii 4 ani, de la 70 la 92 l/cap de locuitor, generându-se o cantitate impresionantă de deșeuri din plastic și un cost uriaș pentru fiecare familie.

Prin urmare, am considerat necesară o lege prin care oamenii să aibă posibilitatea de măsurare a calității apei în propria locuință. Dacă apa e neconformă, cetățenii vor primi un filtru gratuit din partea primăriei.

A doua lege prevede obligația restaurantelor de a oferi apă potabilă la cerere, în mod gratuit.

Este un pachet de legi care să protejeze sănătatea consumatorilor și care să ne aducă mai aproape de consumul apei potabile de la robinet, mult mai ieftină și mult mai accesibilă, reducându-se astfel și cantitatea de deșeuri din plastic generată de apa îmbuteliată.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *