Primăria Capitalei dovedește o viziune depășită prin construirea de incineratoare

Primăria Capitalei dovedește o viziune depășită prin construirea de incineratoare

USR cere Primăriei Capitalei să își revizuiască strategia privind managementul deșeurilor în direcția cea mai bună pentru sănătatea populației și protecția mediului, adică cea a colectării selective, reciclării și economiei circulare. În prezent, municipalitatea dă dovadă de o viziune depășită prin planul de a construi mai multe stații de incinerare a deșeurilor în București care înseamnă, de fapt, mai multă poluare.

Incineratoarele nu sunt o soluție pentru managementul deșeurilor, întrucât sunt chiar ele producătoare de deșeuri care reprezintă 15-20% din cantitatea de deșeuri incinerate și eliberează în atmosferă emisii toxice. În plus, tehnologia de incinerare este foarte costisitoare, iar energia obținută prin acest proces nu poate fi considerată regenerabilă întrucât deșeurile sunt o resursă finită. De asemenea, țintele de reciclare ale României implică reducerea cantității de deșeuri care trebuie eliminate, prin urmare nu am mai avea nevoie de incinerare în următorii ani, iar incineratoarele în care se investește acum au o durată de viață de 30 de ani.

“Incinerarea nu este reciclare! Bucureștiul are nevoie de soluții pentru colectare selectivă și pentru sortare, în condițiile în care gropile de gunoi actuale funcționează fără autorizație și oricum se vor umple în următorii ani. Să nu uităm că din 2020 vom plăti infringementul pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare, adică 250.000 de euro pe zi. Iar incinerarea contribuie din plin la neîndeplinirea acestor ținte Nu ne permitem aceste costuri, autoritățile ar trebui să își facă treaba în direcția reciclării și a gestionării responsabile a deșeurilor”, spune Allen Coliban, senator USR, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

„Construirea unui incinerator amână dezvoltarea durabilă cu 30 de ani. Distrugerea prin ardere a unor materiale creează o cerere pentru alte ‘deșeuri’, încurajând exploatarea altor resurse. Prin ardere se generează particule foarte fine, mai mici de 2,5 microni, ce sunt reținute de filtre doar în proporție de 25-30%. Bucureștiul este oricum în procedură de infringement pentru calitatea aerului, din cauza pulberilor foarte fine, PM10”, spune, la rândul său, Cornel Zainea, deputat USR, membru în Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților.

Mai multe țări din Europa renunță la metoda de incinerare și fac tranziția către economia circulară prin care deșeurile sunt reciclate și repuse pe piață cu o valoare și mai mare decât cea inițială. Franța este una dintre statele care au anunțat că nu va mai construi incineratoare.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat săptămâna asta că municipalitatea vrea să construiască mai multe stații de incinerare în București care să acopere măcar jumătate din sectoarele Capitalei prin investiția primăriilor de sector. Planul Național de Gestionare a Deșeurilor prevede construcția unui incinerator cu recuperare energetică cu o capacitate de 173.000 de tone pentru București.

USR face apel la Primăria Capitalei să regândească planul de management și să construiască un sistem coerent de colectare selectivă și reciclare care să rezolve problema deșeurilor.

Comunicat publicat inițial pe www.usr.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *