Situaţia deşeurilor în România

Declarație politică susținută în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 14 noiembrie 2017, privind situația dezastruoasă în care ne aflăm din cauza gestionării defectuoase a problemei deșeurilor. Am adus în atenția publică problemele reale ale locuitorilor din diverse zone ale țării, a căror sănătate este zilnic grav afectată de incendiile și scurgerile de levigat de la diverse depozite de deșeuri.

Textul declarației: 

Bună dimineaţa!

Declaraţia mea politică se numeşte „Situaţia deşeurilor în România”.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

În timp ce ne ocupăm cu revoluţii fiscale, care mută banii dintr-un buzunar în altul, ne îndreptăm inexorabil spre un dezastru ecologic, spre proceduri de infringement, spre penalităţi şi spre poluare masivă în toată ţara.

Prin alte părţi s-a conştientizat faptul că omul modern produce gunoi modern, adică materiale şi substanţe care, ele însele sau prin descompunere, nu pot fi ignorate. Nu ne permitem aşa ceva.

Fiecare dintre noi, laolaltă cu societăţi comerciale de mică sau mare anvergură, producem gunoi care nu dispare undeva, într-un coş de gunoi generic. Nu e ca şi cum dumneavoastră, doamnelor şi domnilor deputaţi, aţi trage în Recycle Bin declaraţii politice, precum aceasta, care vă aduc în atenţie adevăruri supărătoare.

Concret. În ultima perioadă, incendiile la depozitele de deşeuri sunt la ordinea zilei. Se întâmplă în diverse judeţe din România: în Bacău, în Vâlcea sau în Cluj – acolo unde a ars recent, timp de 23 de ore, depozitul de deşeuri de la Pata Rât. În acest caz, doamnelor şi domnilor deputaţi, numai condiţiile atmosferice favorabile au făcut ca locuitorii din zonă să nu fie grav afectaţi. Este doar ultimul din seria de incendii de la Pata Rât. Iar dacă mai adăugăm şi scurgerile semnificative de levigat, care au afectat pânza freatică din proximitate, avem imaginea completă a unui eşec instituţionalizat, pe toată linia celor responsabili, de la Guvern, prin Ministerul Mediului şi agenţiile de protecţie a mediului, până la societăţile care exploatează aceste gropi de gunoi.

Şi mai concret. Aici, în apropierea noastră. Cum vi se pare afirmaţia: Bucureştiul şi Zona Metropolitană nu au nicio groapă de gunoi autorizată, în acest moment? Este cât se poate de adevărată, doamnelor şi domnilor deputaţi. Suntem capitală europeană, în prag de 2018, accesăm fonduri europene şi nu suntem capabili să le implementăm. În acest timp, dezbaterea publică asupra Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor este ca şi inexistentă. Acest PNGD ar trebui să fie o prioritate absolută a autorităţilor. Însăşi doamna Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, a admis întârzierea în implementarea PNGD şi a avansat data de 15 noiembrie pentru primul pas, aprobarea acestuia. Astăzi suntem în 14. Numai astăzi nu e mâine!

Concluzia la care doresc să ajung este că protejarea mediului şi dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic, garantat, conform art. 35 din Constituţia României, sunt transpartinice.

Iniţiativele legislative, amendamentele şi măsurile propuse de USR urmăresc un scop comun şi trebuie sprijinite de majoritatea parlamentară.

Vă mulţumesc.

Cornel Zainea, deputat al USR de Ilfov.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *