Vizită la Green Group – Buzău

Vizită la Green Group – Buzău

Pe 24 septembrie am făcut o nouă vizită la Green Group, o continuare a celei din octombrie anul trecut.

Am încercat să vedem care sunt provocările în ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor în Buzău și Râmnicu Sărat, motiv pentru care participarea a fost destul de numeroasă: înafara Comisiei de Mediu din Camera Deputaților au mai fost prezenți Prefectul județului Buzău, primarii din Buzău și Râmnicu Sărat, reprezentanții Green Group, reprezentanți al firmelor de salubrizare locale.

Județul Buzău deține 3 din cele 68 de depozite neconforme pentru care România riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene, în urma declanșării procedurii de infringement pe deșeuri.

Reducerea cantității de deșeuri depozitate rămâne o prioritate absolută, cel puțin declarativ, însă sunt limitări clare date de lipsa infrastructurii de colectare selectivă, calitatea slabă a deșeurilor colectate, lipsa stimulentelor pentru industria de reciclare.

În condițiile în care 80% din deșeuri sunt generate în gospodării, este nevoie aplicarea de soluții cu eficiență dovedită în alte părți ale lumii: aplicarea principiului PAYT, stimularea industriei de reciclare, educarea cetățenilor, crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă a deșeurilor municipale, răspunderea extinsă a producătorilor.

Valorificarea energetică a deșeurilor rămâne un punct sensibil. Deși pare la prima vedere o soluție preferabilă depozitării, ea de fapt împiedică creșterea gradului de reciclare: în Buzău 40% din deșeuri ajung la fabricile de ciment, dar ar trebui făcute eforturi pentru a reduce acest procent la 10%.

Am abordat și problema depozitului de azbest din Râmnicu Sărat. Deși s-au făcut zeci de controale și s-au aplicat sancțiuni, deși depozitul ar fi trebuit închis încă din 2009, nimeni nu pare să-și asume această responsabilitate. Lucrările de închidere au început în 2017 dar au fost sistate din lipsă de bani.

Ce e cel mai rău e că vorbim de un depozit de deșeuri periculoase. În România azbestul a fost folosit pentru mulți ani în construcții, iar resturile de material din azbest aruncate în condiții necorespunzătoare emană un praf toxic. Acest praf se depune în plămâni, provocând boli mortale, inclusiv cancer.

Luăm în considerare o viitoare vizită la aceste depozite de deșeuri pentru a vedea de ce această situație trenează și cum putem preveni ca Buzăul să plătească o notă de plată imensă în urma procedurii de infringement declanșate împotriva României.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *