Apa din apropierea gropii de gunoi Vidra nu este potabilă. Ce zic autoritățile
Locuitorii din Vidra, Sintești, Jilava și Berceni suferă de mai mulţi ani din cauza mirosurilor şi a poluării cauzate de depozitul de deşeuri din Vidra. Totul a culminat în august anul acesta când pe lacul Vadul lui Moșu, situat în apropiere de Bucureşti, între comunele Vidra şi Berceni, s-a produs un dezastru ecologic din cauza levigatului scurs accidental de la groapa de gunoi, provocând miros pestilenţial, mortalitate piscicolă şi otrăvirea pânzei freatice.
Pe 23 august cetăţenii din comunele Vidra şi Berceni au fost alertaţi cu privire la riscul de poluare a apei din reţeaua publică, rezultatele analizelor confirmând ulterior că apa era sigură. Mii de cetățeni având locuințe neracordate la rețeaua publică, însă, au fost total ignorați de autorități, neștiind nici în ziua de azi dacă apa pe care o consumă direct din pânza freatică, este potabilă sau nu.
Pentru că situaţia a devenit insuportabilă, acest coşmar i-a scos pe cetăţeni în stradă să protesteze împotriva administratorului depozitului de deșeuri. Citiţi mai multe despre protest aici. Problema este însă mult mai complexă, și, mergând pe firul evenimentelor, am încercat să identific responsabilii. Am trimis mai multe sesizări, întrebări şi interpelări la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Ilfov, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea şi Ministerul Mediului pentru a afla dacă sănătatea oamenilor din zonă este sau nu în pericol.
Garda de Mediu a sancționat Eco Sud, însă primăria nu a cerut despăgubiri
Garda de Mediu a dispus măsurile necesare pentru ecologizarea zonei afectate şi pentru penalizarea Eco Sud S.A., compania vinovată pentru dezastrul ecologic. Cu toate acestea, deși dezastrul ecologic din august a adus prejudicii mediului înconjurător și locuitorilor din zonă, nici autoritățile de mediu, nici primăria Berceni, proprietarul bălții Vadul lui Moșu nu au cerut aplicarea principiului ,,poluatorul plătește” și nu au solicitat daune materiale.
Responsabilitatea măsurilor de salubrizare (mortalitate piscicolă) a bălții Vadul lui Moș și de evacuare a deșeurilor biologice rezultate în urma dezastrului a fost în sarcina primăriei, care a contractat o firmă spcializată în acest sens. De ce nu a cerut primăria daune materiale pentru a-și recupera costurile? Asta înseamnă că practic tot cetățenii trebuie să plătească din banii lor pentru prejudiciul suferit.
Apa este otrăvită, fapt știut de autorități încă din anul 2000
Cel mai important aspect rămâne însă pericolul de îmbolnăvire a locuitorilor care consumă apă din pânza freatică. Această apă are un grad de toxicitate foarte ridicat, fapt ştiut de autorităţi încă din anul 2000. Datele colectate atunci arată depăşiri şi de 9 ori a valorilor legale ale indicatorilor de calitate a apei. În 2007, în urma controalelor efectuate asupra depozitului de deşeuri Vidra, a fost elaborat un „Studiu privind influența depozitului de deşeuri Vidra asupra apelor subterane din zonă”, studiu care menţioneză clar că “Datorită acestor depăşiri precum şi a poluării microbiologice accentuate, apa subterană provenită din acviferul freatic nu poate fi utilizată direct ca sursă de apă potabilă.”
În anul 2016, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Județean llfov a atenţionat administraţia publică locală privind calitatea defectuoasă a pânzei freatice în apropierea depozitului de deşeuri Vidra, făcând autorităților locale recomandarea de a lua măsuri în regim de urgenţă cu privire la stadiul extinderii/funcţionării reţelei de apă potabilă pe raza localităţilor comunei Vidra.
Această recomandare s-a petrecut la o distanţă de 10 ani faţă de momentul identificării problemei! Pe lângă asta, autorităţile din Vidra și Berceni nu au reuşi nici până azi să extindă reţeaua cu apă. Gheorghe Covrigea, primarul din Berceni, susţine pe pagina de Facebook că “legat de restul problemelor cu apa” a alertat “toate insituțiie responsabile”. Ne întrebăm a cui datorie este să se asigure că cetăţenii din comună au acces la apă? Care sunt aceste “alte instituții”?
Nu au fost luate măsuri de avertizare a populației, iar investițiile în rețeaua de apă lipsesc
Nu am identificat până în acest moment acțiuni ale primăriilor comunei Berceni și Vidra de informare a oamenilor în privința riscului de îmbolnăvire. În ce privește lucrările de extindere a rețelei de apă și canalizare, pentru comuna Vidra nu am identificat nicio informație publică în acest sens. În Berceni există un proiect finanțat prin fonduri europene aflat abia în stadiul studiilor de fezabilitate, lucrările fiind programate să înceapă exact în timpul viitoarei campanii electorale. Coincidență?
Este clar că problema depozitului de deșeuri Eco Sud – Vidra, ce funcționează fără autorizație de mediu, nu mai poate fi neglijată. În plus față de problema ecologică, lipsa apei potabile pentru mii de cetățeni din județul Ilfov, unul din cele mai bogate din țară și aflat în vecinătatea unei capitale europene, este un fapt intolerabil. Voi continua demersurile pe lângă autoritățile responsabile de asigurarea accesului la apă potabilă în comunele Vidra și Berceni pentru a afla stadiul desfășurării lucrărilor de extindere a rețelei apă/canalizare și dacă au fost luate măsuri de informare privind pericolul de îmbolnăvire a populației neracordate.
Recommended Posts
4 ani în USR, cartea
24 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
În sfârșit, aveai cu cine! Cartea
20 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
Lansare de carte – 4 ani în USR
04 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri