Apel către primarii și consiliile locale din București – Ilfovul trebuie să înceteze să mai fie groapa de gunoi a Bucureștiului!

Apel către primarii și consiliile locale din București – Ilfovul trebuie să înceteze să mai fie groapa de gunoi a Bucureștiului!

Acum câteva zile am atras atenția că expiră contractul dintre Primăria Municipiului București și depozitul de deșeuri Iridex și am solicitat primăriei să nu prelungească acest contract, arătând neregulile care există la depozitul de deșeuri.

Gabriela Firea nu a mai prelungit contractul, iar după ping-pong-ul de responsabilitate purtat cu Ministerul Mediului, a pasat responsabilitatea către primăriile de sector. Astfel, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București din data de 23.03.2020, „se aprobă delegarea către consiliile locale ale sectoarelor 1-6 ale municipiului București încheierea contractelor de depozitare a deșeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare și tratare a acestora colectate de pe raza municipiului București”. Responsabilitatea le revine odată cu încetarea contractelor Primăriei Municipiului București, iar contractul cu Iridex a încetat la data de 21.03.2020. Contractul cu Ecosud va înceta la data de 12.07.2020, conform raportului de specialitate din Hotărârea Consiliului General al Municipiului București.

În acest context, le-am solicitat tuturor primăriilor și consiliilor locale de sector ca, în măsura în care nu au încheiat până în prezent un contract de depozitare deșeuri, să nu încheie un astfel de contract cu niciun operator economic care administrează depozitele de deșeuri din județul Ilfov.

De asemenea, le-am solicitat mai multe informații cu privire la gestionarea deșeurilor provenite din fiecare sector.

Cu toate că România și-a asumat că va atinge o țintă de reciclare de 50% pentru anul 2020, conform Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, Municipiul București elimină prin depozitare cantitățile enorme de deșeuri municipale – 74% din totalul deșeurilor municipale generate, conform Masterplanului pentru sistemul de management integrat al deșeurilor la nivelul Municipiului București. Valorificarea prin reciclare a deșeurilor este o normalitate în țările dezvoltate, iar implementarea acesteia trebuie accelerată în țara noastră.

Depozitele de deșeuri din județul Ilfov afectează calitatea aerului, apei, solului și creează disconfort olfactiv, mirosul generat ajungând să fie simțit nu doar în localitățile din vecinătatea acestora, ci inclusiv în cartierele din București, afectând sănătatea cetățenilor.

Adresa către Primăria și Consiliul Local al Sectorului 1

Adresa către Primăria și Consiliul Local al Sectorului 2

Adresa către Primăria și Consiliul Local al Sectorului 3

Adresa către Primăria și Consiliul Local al Sectorului 4

Adresa către Primăria și Consiliul Local al Sectorului 5

Adresa către Primăria și Consiliul Local al Sectorului 6

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *