Comisia de Anchetă a deșeurilor la Brașov

Comisia de Anchetă a deșeurilor la Brașov

Joi, 9 noiembrie, am fost împreună cu Comisia de Mediu la Brașov să identificăm problemele legate de gestionarea gropilor neconforme, precum și să verificăm modul de administrare a depozitului de deșeuri Fineco, singura groapă de gunoi conformă a Brașovului.

Cu 8 gropi neconforme, Brașovul este județul cu cele mai multe depozite pentru care România riscă procedura de infringement.

Vizita a început la Consiliul Județean, unde am întâlnit reprezentanți ai Consiliului Județean, Primăriei, Poliției, Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu.

Discuțiile au vizat identificarea problemelor cu care se confruntă autoritățile locale, dar și Poliția și Garda de Mediu, în gestionarea problemei deșeurilor, dintre care am reținut: deficiențe în negocierea tarifelor între autoritățile locale și operatorii de colectare a deșeurilor și cei de gestionare a gropilor, lipsa unei monitorizări permanente a situației la groapă astfel încât să se evite dezastre ecologice, lipsa educației în privința colectării selective, astfel încât să crească gradul de sortare la sursă.

Am vizitat apoi depozitul de deșeuri Fineco și am avut discuții cu reprezentanții conducerii companiei. La Fineco sunt depozitate 211.000 de tone de deșeuri anual, din care doar 5% sunt reciclate. Mai mult, deși ni s-au dat asigurări că nu există depășiri ale indicilor de poluare, că se face monitorizare de către Garda de Mediu, inclusiv analiza periodică a aerului conform legii, precum și captarea emisiilor de hidrogen sulfurat, nu există o monitorizare permanentă. Deși conducerea Fineco susține că se încadrează în normele legale pentru prevenirea declanşării unor incendii precum cel de luna trecută, admite că nu poate înlătura în întregime acest risc, astfel că dezastre asemănătoare celui din luna octombrie se pot repeta oricând.

Vom urmări situația și vom prelucra informațiile primite în activitatea Comisiei de Mediu, a Clusterului de Mediu USR și pentru viitoarele propuneri legislative.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *