Monitorizarea emisiilor H2S în cazul depozitului de deşeuri Rudeni

Monitorizarea emisiilor H2S în cazul depozitului de deşeuri Rudeni

Problema emisiilor de hidrogen sulfurat provenite de la depozitul de deșeuri Rudeni este extrem de presantă pentru locutorii zonei de N-V a Bucureștiului și nu numai. Raportul de Monitorizare realizat de Agenția Națională de Protecție a Mediului publicat pe 23 august 2017 a constatat un număr de 7 depășiri ale concentrației maxime admisibile pentru media zilnica, 0.008 mg/mc. În urma controalelor întreprise de Garda Națională de Mediu în iulie-august 2017 au fost instituite 21 de măsuri care să corecteze deficiențele constatate la depozitul de deșeuri Chitila-Rudeni adminsitrat de Iridex Grup printre care și monitorizarea săptămânală a emisiilor de gaze, în special hidrogenul sulfurat (H2S) la instalațiile de ardere, faclă și motoare cu un laborator autorizat RENAR.

Astfel, printr-o interpelare adresată Ministerului Mediului în noiembrie 2017, am solicitat informații privind modul în care Iridex Grup respectă măsurile impuse de Garda Națională de Mediu. De asemenea, am solicitat rezultatele monitorizărilor emisiilor de gaze din ultimele trei luni și o copie a rapoartelor de monitorizare.

Răspunsul primit demonstrează că lupta pentru un aer curat în N-V Bucureștiului și zonele limitrofe e departe de a se fi încheiat. Astfel, în urma controalelor efectuate la operatorii economici în zona de N-V a Bucureștiului care dețin instalații și activități cu potențial disconfort olfactiv, singurul operator care a prezentat nereguli a fost Iridex Grup.  În noiembrie 2017 Iridex a primit o sancțiune contravențională de 30.000 de lei din cauza lipsei Autorizației Integrate de Mediu.

În ce privește rapoartele de monitorizare transmise de Iridex, acestea nu mi-au putut fi comunicate, sub motiv că sunt confidențiale. Mai mult, în ciuda tuturor evidențelor și a puternicului disconfort olfactiv semnalat de locuitori, monitorizarile Iridex nu au semnalat nicio depășire a valorilor limită admise pentru H2S, NOx, SO2, CO și pulberi.

Deoarece nu mi-au fost puse la dispoziție datele cerute privind indicatorii emisiilor poluante, am luat decizia de a monitoriza personal aceste emisii prin utilizarea unui dipozitiv propriu. Voi continua și demersurile legale pentru a stopa poluarea olfactivă provenită de la depozitul de deșeuri Rudeni.

Conținut interpelare/ Conținut răspuns

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *