Situația școlilor fără autorizații PSI

Situația școlilor fără autorizații PSI

Având în vedere că la începutul anului școlar 2017-2018 în București și în Ilfov erau încă multe școli fără autorizațiile de funcționare necesare, în noiembrie și decembrie 2017 am trimis mai multe solicitări către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Inspectoratul Pentru Situații de Urgență Ilfov și Primăria din Chiajna pentru a obține o situație a creșelor, grădinițelor, școlilor și liceelor care funcționează fără autorizații sanitare și de securitate la incendiu, dar și a bugetului alocat de primărie pentru autorizații PSI. Astfel am descoperit o situație alarmantă:

– În noiembrie 2017, din 92 de unități de învățământ fără autorizații PSI, 2 se aflau în Chiajna: Școala gimnazială “Alexandru Odobescu” și Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”;

– La 1 noiembrie 2017 liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” nici măcar nu avea depusă documentația în vederea autorizării;

– Primăria din Chiajna a alocat în 2017 un buget de 65 000 de lei (aprox. 14 500 de euro) pentru a obține autorizațiile PSI necesare pentru 6 clădiri, dintre care și cele două școli, bani folosiți pentru contractarea serviciilor unei “firme autorizate”.

În condițiile în care responsabilitatea infrastructurii școlare publice se află la autoritățile locale, este absolut intolerabil faptul că, deși primăria Chiajna avea buget alocat încă de la începutul lui 2017, și în 2018 există instituții de învățământ care funcționează fără autorizație, riscând amenzi între 20 000 și 50 000 de lei pentru depășirea termenului de conformare prevăzut în Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care a fost 31 decembrie 2017.

Această situație pune grav în pericol viața și sănătatea copiilor și a profesorilor care frecventează aceste școli. Voi insista pentru a afla care sunt demersurile autorităților pentru a remedia situația și pentru evitarea unor eventuale penalități, precum și pentru a asigura un nivel de siguranță optim pentru elevi și profesori.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *